Pages

Wednesday, September 22, 2010

Apakah batas-batas antara lelaki dan perempuan??


In the name of Allah the most gracious and the most merciful ^^,

Post kali nie..ana just nk share hadis2 yg rsenye ramai yg dh sllu dgar dan rmai yg dh tahu..cume bile da mnigkat dewasa ni, kita sering alpa dn leka untuk mnjage batas2 antara lelaki dan perempuan trmasuk lah diri ini~~ astaghfirullahaladzim (T_T)

oke xkesah la kita dh tahu ke blum..jum same2 fikir2kn jp dan muhasabah diri ini~

Allah nasihatkan jangan mendekati zina bukan bermaksud jangan berbuat zina. Tetapi Allah bermaksud, jangan ‘pergi ke arahnya'.
Sebab??
Yang pertama, kamu akan cenderung melakukan zina. Yang kedua,adalah kerana itu akan menimbulkan fitnah.

Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 juga Allah m'beritahu,
Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya".
(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Daripada Jabir bin Samurah berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang daripada kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya".
(Hadis Riwayat Ahmad &Tirmidzi dengan sanad yang sahih)

Renungan untuk an-nisa' sekalian..
Kaum wanita perlu menyedari bahawa dengan pembukaan auratnya, setiap lelaki yang melihatnya akan memperoleh dosa setiap kali ia memandang. Tetapi yang beratnya adalah si wanita bukan mendapat satu dosa bagi kesalahan itu, tetapi juga meraih setiap dosa semua lelaki yang memandangnya. Bayangkanlah berapa banyak dosa yang diperolehi hanya dengan pembukaan aurat di satu hari. Ia berdasarkan sabda Nabi SAW:
Ertinya : "Sesiapa yang mempelopori sesuatu yang buruk, maka ke atasnya dosa dan dosa setiap orang yang membuatnya tanpa sedikit kurang pun dosanya.." ( Riwayat Ahmad dan lain-lain : Sohih )

Jadi, marilah kita sama2 perbetulkn ape yg salah..dan kita renung2kn tujuan kita berada di muka bumi Allah ini..adakah hanya untuk BERSERONOK? atau untuk mengejar HARTA, PANGKAT, WANITA? dan khas buat kaum wanita sekalian..ingatlah bhawa..di akhirat kelak,kaum wanita lah yg byk memenuhi neraka..so,ikutlah perintah dan suruhan Allah keseluruhannya serta tinggalkn larangNya keseluruhannya..sesungguhnya janji Allah itu pasti!No comments: